نقشه مدار چشمک زن با ترانزیستور
مدار را مطابق نقشه زیر ببندید.امیتر هر دو ترانزیستور را به منفی منبع تغذیه متصل کنید.کلکتور هر دو ترانزیستور را از طریق مقاومت 220 اهم به منفی یا کاتد دو عدد LED ای که در اختیار دارید متصل کنید.،و آند یا مثبت این دو LED را به مثبت ولتاژ وصل نمایید.بیس این دو ترانزیستور را با دوعدد مقاومت 10 کیلواهم به طور مستقیم به مثبت ولتاژ متصل کنید.
حال از دو خازن الکترولیتی که در اختیار دارید.مثبت هر یک از آنها را به بیس ترانزیستورها متصل کنید.و منفی آنها را به این صورت وصل کنید.، که هر خازنی که مثبت آن به بیس یک ترانزیستور وصل شده است.،منفی آن به کلکتور ترانزیستور دیگر متصل شود.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید.از دو عدد ترانزیستور 2N2222 در این مدار استفاده شده است.منفی یا کاتد دو عدد LED موجود در مدار توسط ترانزیستورها ایجاد می شو د.بیس این دو ترانزیستور با شارژ و دشارژ دو عدد خازن 100 میکروفاراد و مقاومت های 100 کیلواهم تحریک می شود.زمان تحریک شدن ولتاژ صفر را در دو سمت کاتدهای LED ها خواهیم داشت.به دلیل قرینه بودن این مدار، هر دو LED به طور همزمان روشن نخواهد شد.هر دو با فاصله زمانیکه از طریق محاسبه خازنها و مقاومتها بدست می آیند.روشن و خاموش می شوند.
برای بدست آوردن زمان چشمک زدن براحتی می توان از طریق فرمول عمل کرد.
فواصل زمانی چشمک زدن براحتی از حاصلضرب مقاومت 100 کیلو اهم در خازن 100 میکروفاراد بدست می آید.
بنابراین فرمول داریم.
با توجه به فرمول، کل زمان چشمک زدن برابر 10 ثانیه می شود.که با توجه به قرینه بودن مدار سهم هر LED برابر 5 ثانیه خواهد شد.در واقع هر LED به مدت زمان 5 ثانیه به طور متوالی روشن و خاموش خواهد شد.با استفاده از فرمول بالا و قراردادن مقادیر متفاوت خازن ومقاومت می توان مدت زمان چشمک زدن هر LED را به طور دلخواه تنظیم کرد.
زمانیکه کلکتور یک ترانزیستور صفر می شود.خازنی که منفی آن به کلکتور این ترانزیستور متصل است از طریق این اتصال و مقاومت 100 کیلو اهم شروع به شارژ شدن می کند مدت زمان این شارژ شدن همانطور که دیدید.،محاسبه شد.در این مدت زمان خازن دیگر در حال دشارژ شدن است.در زمان دشارژ شدن،این خازن، LED متصل به کلکتور ترانزیستورمربوط به این خازن
روشن می مانند تازمانیکه این خازن به طور کامل دشارژ شود پس از دشارژ کامل خازن دومرتبه شروع به شارژ شدن می کند در این زمان LED مربوط به این خازن خاموش است.
در واقع یک خازن که دشارژ می شود. بیس ترانزیستور متصل به این خازن تحریک می شود.،و منفی LED متصل به این ترانزیستور ایجاد می شود.در این مدت زمان خازن دیگر که منفی آن به منفی همین LED و کلکتور ترانزیستور دیگر متصل شده است.شروع به شارژ شدن می کند.پس از اینکه به طور کامل شارژ شد.بیس ترانزیستور متصل به آن تحریک می شود.حال ترانزیستور دشارژ شده قبلی شروع به شارژ شدن می کند واین عمل به طور منظم ومتناوب انجام خواهد شد.
هر چه مقادیر خازن ومقاومت را کمتر قرار بدهید زمان چشمک زدن سریعتر می شود.،و هر چه قدر آنرا بیشتر قرار بدهید.مدت زمان بین روشن وخاموش LED ها یا FLASH بیشتر خواهد بود.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ